Zálesák - láska beze slov

09.09.2009 20:08

Milenecké dvojice mohou být plné romantiky nebo také hodně drsné. Představitelem té drsné dvojice jsou němá Eve (Rita Tushingham) a  zálesák  (Oliver Reed ).

Zálesák (film, 1966) se odehrává se v  provincii Britské Kolumbie v Kanadě v roce 1849 a milenci tam slovy a city příliš nehýří, přesto je emocemi nabitý.

Uchovávám ho se vší pietou na VHS kazetě. Po sladkém mámení filmem Stmívání jsem si na tento film vzpomněla, podívala na internet a zjistila, že existuje i kult Zálesáka, a  že film přes jeho filmové stáří  hodnotí lidé jako skvělý.....

..... a že ho nějaká dobrá duše umístila celý na youtube. Sice v originále, ale protože tam Rita odehraje vše očima, tak to zas tak nevadí. Ale pak odkaz zmizel.

Stáhnout lze však zde.

 

Že má  Rita, můj filmový idol z puberty svou stránku, to jsem netušila.

A lovec La Bete má taky své kouzlo mužského hrdiny. Kde dnes takového najdete?

"Film totiž stojí hlavně na doslova zvířecím hereckém projevu Olivera Reeda. I kdyby už nikdy nehrál v nějakém významnějším počinu, tak už jen kvůli tomuhle filmu si nezaslouží být zapomenut. Jeho primitivní a divoký lovec Le Bete je nepřekonatelný. Styl chůze, spůsob jakým konzumuje jídlo (zde se opravdu nedá požít výraz jíst), či mluva, to vše jsou jen jedny z mnoha střípků, které dohromady vytvářejí plastickou a kupodivu sympatickou postavu. Tomuhle se říká životní role."

kinej,ČSFD

 

 

—————

Zpět