Troggs - první britská punková skupina?

27.03.2009 22:57

 Dostala jsem chuť poslechnout si po letech skupinu The Troggs, . Ale dnes jsem ji viděla jiným pohledem než  v těch 16 letech. Tehdy to byl protiklad "sladkých" Beatles . Už to chápu. Já tehdy Punk  neznala, poznala jsem ho nedávno. A není opravdu Troggs první punková skupina?

 

Píseň Black Bottom ve mně vyvolala silný pocit, že chci slyšet London Calling od skupiny The Clash.

 Clash -London Calling (1979)

Troggs - Black Bottom (1982)

 

Ale Clash ji nahráli dříve.

Takže se na Troggs jako předchůdce PUNKU musíme dívat spíše skrze nahrávky z šedesátých let a oni tak mnohdy opravdu zní.

 

Na druhou stranu Love Is All Around  zrovna PUNKově nezní, ale zase je tak strašně slavná......

V jeden chladný podzimni den leta páně 1967 vlítli The Troggs do studia aby zaznamenali na pás čerstvý materiál z pera zpěváka a skladatele Rega Presleyho (pouze shoda jmen). Nebylo to poprvé, kapela už měla za sebou závratné úspěchy se singly jako Wild Thing, With a Girl Like You a I Can’t Control Myself. Tentokrát ale byl na řadě půvabný materiál nazvaný Love Is All Around. I když konkurenční party právě nastupovaly do období experimentů a hledání (Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band byla venku jenom čtvrt roku) Troggs vsadili na jednoduchou melodii podpořenou smyčci a vůbec neprohloupili. I po více než 40 letech je song nejsilnější značkou kapely a vzpomínkou na skvělé období jedné z nejdůležitějších kapel 60tých let.

 

 

 Na výraznější coververzi si musela písnička pár let počkat, ale když její chvíle přišla, stálo to za to. Do pařátů se dostala v roce 1991 tou dobou neuvěřitelně populární partě R.E.M.

R.E.M video

Pak už přišla chvíle pro další neméně slavnou kapelu  Wet Wet Wet a ta z této pomalu zapomenuté balady udělala obrovský hit. Stalo se tak v roce 1994 a úspěch byl tak velký, že řada lidí dodnes považuje za původní autory a interprety.

 Wet Wet Wet video

A tím historie Love Is All Around samozřejmě nekončí. Ještě jeden kousek na závěr. Rockový leguán Billy Mack v podání Billa Nighyho to vzal pěkně zvostra a kromě jiného pomohl k fenomenálnímu úspěchu filmu Láska nebeská (Love Actually).

Láska nebeská video zde

 

Text přebrán

—————

Zpět