Take It Jeasy!

08.02.2009 19:56

 

Nebylo tak pracné to najít na internetu, takže jsem tu diskotéku přívrženců Ježíše Krista shlédla.

Ježíš je normální!, dokument Terezy Nvotové, dává dětem hlavní a bizarní roli. Absolvují tu "školení" víry, jež se podobá reklamním akcím na prodej hrnců či předvolebním mítinkům.

"Jste tady? Jste šťastní?" dožadují se "moderátoři" davového souhlasu, načež vykřikují "Halelujá, Bůh je borec borců! Jak to měl Bůh vymakaný, to je síla, wow!" Slovník verbířů dává dokumentu originální groteskní styl, ať kážou na ulici, že "Bůh tě totálně miluje a je úplně normální", nebo na akci, kde "Bůh bude čtyři dni", že "Být chudý je na nic, halelujá, ale tady budou z bezdomovců milionáři, halelujá. Bůh je fakt, fakt dobrej!"

Potíž je v tom, že obsahem i tvarem vede film odnikud nikam. Autorka začíná návratem k vlastní zkušenosti z křesťanské školy, dá slovo spolužákům i učiteli, pak propadne opravdu silně absurdní masáži dětského katechismu a končí bez pevného rámce do ztracena. Ale výjevy v paměti utkví, třeba když vykulení mrňousi slyší: "Nebudete chodit na záchod. On taky z kříže neslezl."  Glosář Mírky Spáčilové: Mirky Spáčilové

 

Tady jsou k tomu  celé stránky

 

A podobného ražení s ještě silnějším účinkem je film Jesus Camp.


 

—————

Zpět