Stará panna - stigma nebo poslání?

26.04.2009 19:10

Single je osoba, která žije dobrovolně sama. Z diskuzí na internetu i z literatury  o tomto jevu vyplývá, že u našich  žen stále ještě přetrvává postoj "jsem single,ale když najdu vhodného partnera, ráda se toho vzdám". Příkladem jsou blogy na idnes.cz:

Slander

Marsalova

Marsalova

Kleinova

Suska

Z pohledu  stárnutí není zase až taková ostuda být starým mládencem, tedy singlem po věku plodnosti. Staří mládenci jsou obvykle tvořiví -  vědci, umělci, detektivové.... Být  starou pannou, single ženou po věku plodnosti, doposud stigma je (čestnou vyjímkou je  Miss Marple!).

A zde je řešení tohoto problému, nabízí je název včerejší konference. Být single je POSLÁNÍ, které chce člověk naplnit, tedy vztahovat ho k nějakému ideálu, cíli. Nemusí to být rozhodně Bůh.

Single - stigma nebo poslání?

Mohu mít jako single vůbec naplněný život? Nebude mi pořád něco chybět? Právě s těmito otázkami se evangelická pastorka Astrid Eichlerová konfrontuje. Na základě vlastní zkušenosti vidí, že život singles nebývá vnímán jako plnohodnotná alternativa k manželství, a snaží se ukázat, že život v celibátu  (o samotě) může být velmi vzácným (Božím) darem. 

 

Být pannou je stigma tvrdí autorka knížky o neprovdaných ženách


Ale na druhé straně moderní  ženy-singles už mají také své  "propagační" stránky Singles

—————

Zpět