Myšlenka je nabitá zbraň...... jen spustit!

15.04.2009 14:01
  • Mysli pozitivně!
  • Nemysli na to, nebo se to stane!

    Dva příkazy, které lze shrnout do věty:

 "Osud neustále sleduje, na co myslíte, a pak vás tím mrdne mezi oči. "

  To je doslovný citát  z knihy  Vernon Bůh Little, autor DBC Pierre.

 

 A pro všechny úzkostné v této společnosti, která je přehlcena  informacemi o nemocech,  dva zajímavé články. Aby věděli, že jaké si to udělají, takové to mají.

Nocebo efekt

Existence efektu placebo, tedy vsugerovaného pozitivního účinku zcela neúčinné látky, je poměrně široce známa. Lékaři však upozornili na to, že mnohem méně známý, ale přesto stejně silný je i opačný efekt, pro který se užívá označení "nocebo" z latinského "budu škodit".

Mnoho studií prokázalo, že pacienti, kterým byl podán například neškodný, ale neúčinný hroznový cukr, ale kterým bylo řečeno, že jde třeba o lék proti bolesti, brzy hlásilo, že jejich bolesti ustupují. Tento placebo efekt se podle výzkumů objevuje zhruba u 30 procent všech lidí. 

Rakouští a němečtí experti teď dokládají, že obdobný efekt může působit i obráceně, tedy negativně. Obecně jde o to, že účinnost mnoha léků je do značné míry závislá na psychickém stavu a "naladění" pacienta. Výzkumy sice ještě nejsou tak rozsáhlé jako zkoumání placeba, ale jejich výsledky jsou již jednoznačně průkazné. 

Například skupině čtyřiceti astmatiků byl podán lék s upozorněním, že může vyvolat alergickou reakci. Přestože šlo o naprosto neškodnou látku, reagovala téměř polovina zkoumaných osob zhoršeným dýcháním a plných dvanáct z nich dostalo regulérní astmatický záchvat. Vzápětí byla stejná neškodná látka podána stejným pacientů jako lék, který jejich potíže odstraní. A skutečně - rychle se jim ulevilo a byli v pořádku. I návody na užívání léku mohou působit jako nocebo

I návody na užívání léků mohou působit jako nocebo. Při jiném pokusu bylo lidem v určité lokalitě sděleno, že mohou pociťovat obtíže proto, že v blízkosti jejich bydliště je vysílač umožňující spojení mobilních telefonů. Brzy se mnozí skutečně s různými potížemi hlásili. Háček byl v tom, že vysílač vůbec nebyl zapojen. 

Podobné studie dokazují, že silný a rozšířený efekt nocebo opravdu existuje. Dal by se definovat tak, že už pouhá obava z nežádoucího nebo vedlejšího účinku léku vede u mnoha lidí k tomu, že se tento účinek skutečně dostaví. 

Velmi rozšířený je tento negativní efekt v souvislosti s návody, které jsou přibalovány ke každému léku jejich výrobcem. Ten kvůli právní ochraně vyjmenovává všechny možné, i zcela nepravděpodobné, negativní vedlejší účinky preparátu. Pacienti, kteří si návod pečlivě přečtou, jsou mnohdy už tímto výčtem vyděšeni tak, že jim lék nepomůže, ale spíše se jim přitíží. 

"Pacient může být negativně naladěn z různých důvodů: buď je to od přírody pesimista, nebo má špatné zkušenosti s předchozí léčbou, nebo se mu dostane negativních informací od lékaře, lékárníka či z médií. Psychika je strašně důležitá, a proto by lékaři měli vždy pacientům zdůrazňovat, že pozitivní účinky léku převažují nad riziky.

Nocebo - opačný efekt placeba, www.novinky.cz, ČTK 27.10.2007

 

Diagnóza zvaná googlóza

   aneb Dokonalé zdraví je mýtus, každý si na webu může najít svou nemoc

Mám známého, který je hypochondr. Už spoustu let. Dřív trpěl takovými těmi běžnými potížemi, jako jsou rakovina nebo srdeční infarkt. Ale co objevil internet, dostala se jeho posedlnost na úplně novou úroveň. Onemocněl akutní googlózou. Ťuká své příznaky do internetového vyhledávače a udivuje své okolí stále novými chorobami. Jeho život dostal úplně novou kvalitu.

Není sám. Jistý Američan se soudí se svými lékaři, protože nechtějí uznat, že onemocněl chorobou, kterou si vygoogloval. Nepřesvědčili ho ani tím, že jde o nemoc, která byla zaznamenána naposledy na konci devatenáctého století ve střední Africe. Pacient nežádá žádné odškodné. Chce mít jen soudně potvrzené, že dotyčnou nemoc opravdu má.

Googlu to však nestačí. Chce, aby nás měl jeho všemocný algoritmus přečtené stejně spolehlivě jako webové stránky. Proto společně s IBM vyvíjí aplikaci, která umožní zdraví uživatelů průběžně sledovat a data ukládat na internet. Dnes je primárně určena dlouhodobě nemocným, například cukrovkou nebo srdečními chorobami. Jejich stav mohou na dálku kontrolovat jejich příbuzní i ošetřující lékaři.

Ale věřím, že jakmile bude taková aplikace hotová, najde si cestu i do životů nás ostatních. Nemusíte být ani hypochondři. Příklad: ráno se probudíte a než vyřídíte první ranní telefonát, změří mobil jen tak mimochodem vaši teplotu. Počítačová myš zjistí při hraní hry váš tep a sonda v toaletě zase zanalyzuje vaši stolici. Všechna data se bezdrátově odešlou do počítače a odtud na internet.

Až po snídani zapnete počítač, nedá se vyloučit, že se otevře okno s decentním doporučením návštěvy lékaře. Lehkovážně ji odkliknete, nejste přece žádní hypochondři. Spustíte si internetový prohlížeč a začnete pracovat. Přijde vám legrační, že se v kontextové reklamě stále objevuje odkaz: „Notářské ověřování poslední vůle.“

Zvoní telefon. Je to vaše manželka. „Miláčku, ten spamový filtr, který jsi mi nainstaloval, už zase nefunguje. Od rána mně chodí samé divné nabídky od pohřební služby.“

Převzato z blogu Extra se svolením autora. Miloš Čermák (Psáno jako sloupek pro slovenský deník Sme)

A vůbec  - články Miloše Čermáka stojí za to číst.  extra.cz/blog/labels/sme.html

A opět trefně to Miloš Čermák vyjádřil zde:

 

Další varování:

Kouzlo voodoo jménem nocebo.doc (42 kB)

Internet a hypochondrie

 

 

—————

Zpět