Maxim E. Matkin

18.11.2008 13:25

Vrátila jsem se konečně ke spisovateli Maxim E.Matkinovi, na jehož tvorbu jsem kdysi narazila. Souhrnná informace o jeho tvorbě je na wikipedii  spolu s  odkazy na jeho internetové romány. Je to první kniha, kterou čtu na počítači a je to něco úplně jiného, než vleže v posteli, tak jak je dobrým zvykem číst. 

Je tajemnou bytostí, vystupuje jako muž, ale se jménem je často spojována filmařka Eva Borušovičová.

"Napísala som niekoľko scenárov, najviac sa momentálne pretriasa ten o Jánošíkovi a Uhorčíkovi, ktorý nakrúca Agnieszka Holland. Skúšala a robila som aj všeličo iné, ale o tom sa tu – rovnako ako o svojich záľubách a strašných zlozvykoch – nemienim rozširovať. Mám každodenné šťastie v podobe môjho syna. Keby som bola malý chlapec, chcela by som byť ako on, aj s jeho nápadmi, radosťami a vlastnou teóriou vesmíru.  Mám vodičský preukaz, maturitu zo strojárstva a krvnú skupinu A mínus. Mám dobrú pamäť a rýchlo sa učím. Moja sestra tvrdí, že viem bravúrne s úsmevom robiť z núdze cnosť, ale dúfam, že túto svoju schopnosť už v budúcnosti príliš potrebovať nebudem. Väčšina ostatných vecí, čo vám o mne niekto povedal, je bohapusté ohováranie."

Příspívala do časopisu Inzine

Do srpna 2008 přispívala do časopisu Magazin.T-station

A Matkin píše do Elle. Články s názvy Biologické hodinářky vs. dárci spermií, Testosteronová válka, Muži chtějí lásku a sex, ale každé jindy

 

Sami si můžete udělat úsudek. Mne k němu (ní) přivedla tato úvaha.

   Manželka jménem Karel

   Mužů žijících bez partnerky je stále víc a dělá to s nimi divné věci. Vztah s nejlepším kamarádem pak může vyústit v něco, co se nápadně podobá manželství - zvlášť když bydlí ve společné domácnosti. Protože každý muž potřebuje manželku. I kdyby se měla jmenovat Karel.

  Na vyleštěné pánské toalety vpadne chlapík v drahém obleku. Omrkne kabiny, jestli se v nich někdo neskrývá, potom vejde do jedné z nich, sklopí prkýnko, sedne si a vytáhne mobil.

„To jsem já,“ řekne do mobilu. „Tak to mám za sebou, skoro se ze mě podělali, jak jsem byl dobrej, dík za ten včerejší trénink, musím ti za to něco koupit.“

Muž se směje, chvíli poslouchá, setřásá si neviditelné drobečky z kravaty. „Jinak, ta baba z marketingu mi pochválila kravatu, jsi super, bez tebe bych si ji nekoupil. Půjdeme dnes vyzkoušet ten nový bar?“

Z telefonu se muž dozví něco nemilého, protože výraz jeho tváře se změní: „K rodičům? Proč jedeš k rodičům? Myslel jsem, že jsme dohodnutí... Aha... Tak jak chceš... Nevěděl jsem, že pro tebe znamenám tak málo!“

Muž zruší hovor, vyběhne z kabiny a třískne dveřmi toalet. Nevolal manželce ani přítelkyni.

Volal kamarádovi.

Singlové vládnou světu Muž v slušivé kravatě je single, stejně jako sedm z jeho osmi podřízených, na nichž si jde právě vylít zlost pramenící z toho, že na něj kamarád nemá večer čas.

Průměrný věk odvážlivců stojících před oltářem podle údajů Statistického úřadu České republiky každým rokem stoupá.

Ženy se v roce 2006 vdávaly průměrně ve 28 a muži ženili v 31 letech. Pro porovnání: v roce 1975 bylo ženám v roce vdavek průměrně 21 a mužům 24.

„Proč se dnes lidé žení a vdávají později než v minulosti?“ ptám se klinické psycholožky Petry Zemanové. „Déle žijí,“ usměje se. „Vždyť je to stále přibližně ve třetině až v polovině života.“ Někteří jsou single dočasně, jiní dlouhodobě. Není jich však málo. Například podle amerických úřadů tvořily v 50. letech minulého století 80 procent domácností manželské páry, v roce 2006 to bylo už jen necelých 51 procent.

Samostatně žijící jedinci začínají určovat novou většinu. Někteří úmyslně a jiní z nouze. Neženatí Američané a neprovdané Američanky dnes tvoří 42 procent produktivní pracovní síly, 40 procent kupní síly a 35 procent voličů. Dokonce už mají i svůj oficiální svátek -Národní týden svobodných.

„Single život už není stav, kterého se vzdáváme tak brzy, jak jen to je možné,“ říká sociohistorička Stephanie Coontzová. „Tento stav má svoji vlastní hodnotu. Manželství už neznamená bránu k dospělosti. Pro většinu lidí je to jen jakýsi dezert, ale už ne hlavní kurz, který je třeba nabrat.“ Narůstá počet případů, kdy lidé radši zvolí single život před životem ve vztahu. Život v páru totiž není automaticky vždy cestovním lístkem do krajiny blaženosti.

Proti minulosti se ženy nemusejí vdávat, aby byly finančně zabezpečené, muži se nemusí ženit, aby získali přístup k sexu. Zvykli jsme si realizovat své plány individuálně, stoupáme po kariérním žebříčku, cestujeme, věnujeme se sami sobě.

Proč je však tolik lidí bez partnera? Jsou sami dobrovolně, nebo proto, že neměli jinou možnost?

Žiješ sám? Tak plať!

Na téma singles neexistuje mnoho seriózních výzkumů a srovnávacích studií, zatímco existuje spousta dlouhodobých výzkumů zabývajících se rodinou a manželstvím. Ačkoli počet singles stoupá, společnost na tuto skutečnost stále jaksi nereaguje.

Z výzkumů americké socioložky Belly De Paolo například vyplývá, že svobodní muži mají na stejných pozicích a v týchž povoláních nižší příjmy než ženatí, nemají obvyklé slevy na pojištění nebo na členství v klubech. Moderním slovníkem: společnost svobodné diskriminuje. Americké průzkumy také překvapivě ukazují, že muži jsou myšlenkám na svatbu v podstatě nakloněni, zatímco roste počet žen, které se jim brání. Cítí totiž, že jejich finanční, emocionální i profesionální pozice by byly po svatbě ohroženy. Postupují proto opatrněji než dříve a brání se tomu, aby byly polapeny do instituce manželství. Protože moc dobře vědí, že jako ženy budou pro domácí práce a péči o děti využívány více než muži, stále více se jich společenskému diktátu manželství odmítá podřídit.

Jaký je tedy život singles? Mění skutečnost, že člověk žije sám, i jeho ostatní mezilidské vztahy? Hledá se svědek Mužů žijících bez partnerky je stále víc a dělá to s nimi divné věci. Ženy život bez partnera zvládají -jako většinu věcí v životě - tak nějak lépe. Jsou pevněji spjaté se širší rodinou, přirozeně se angažují v záležitostech jiných lidí.

Říká se, že lidé podvědomě touží po manželství a stálém partnerovi proto, že potřebují mít svědka svého života. Někoho, kdo nás sice nemusí tělesně přitahovat tolik jako někdo nový, kdo nám vlastně může lézt na nervy, zároveň je to ale však náš souputník, někdo, kdo s námi sdílel vzestupy a pády a prožíval s námi náš život.

Není třeba ho zasvěcovat do všech našich tajemství, protože je má často společná s námi. Ví, proč je kolega debil, co nesmíme zmiňovat před švagrovou a proč máme fobii z ratlíků a z mužů se skleněným okem.

Co však mají dělat lidé, kteří svého svědka nemají?

Hledají ho jinde a také ho najdou. V matce. V bývalé přítelkyni. Anebo v nejlepším kamarádovi. Vztah s nejlepším kamarádem se pak začne měnit v něco, co se podezřele podobá manželství.

Něco takového se stalo mně, když mi kdysi můj kamarád - shodou okolností dlouhodobě bez stálé partnerky - začal říkat ty samé věty, jaké obvykle říkají manželky: „Ty mě pořádně neposloucháš“ a „Zradil jsi naše přátelství, když jsi tam nepozval mě, ale jeho“.

Pokračování na straně II

Dokončení ze strany I

„Touha po blízkosti, důvěrném stabilním vztahu je něco univerzálního, vlastního téměř všem lidem. A každý intenzivní blízký vztah je procesem. Po prvním opojení z úžasného setkání se skvělým člověkem přichází čas, kdy kontakt přestává být nový a objevný. Spoustu věcí už známe a vznikají první stereotypy -debaty se stejným příběhem a někdy i s týmiž větami, například o neuklizených ponožkách anebo o neodpovídání na esemesky,“ říká psycholožka Mgr. Petra Zemanová. „Naše různé vztahy jsou jedinečné, ale zároveň v nich opakujeme podobné způsoby komunikace. Žárlivost, vztahovačnost nebo i volnost mohou být spíš výrazem osobního, individuálního způsobu vytváření blízkých vztahů a sdělování svých potřeb. Jinými slovy, žárlit můžeš v manželství i mimo něj. Pokud ztratíte jistotu, že jste opravdu milován, i když jen kamarádsky, tak vám stačí malý signál - kamarád šel na pivo s jiným a tebe nepozvali - a nejistota vás naprosto pohltí,“ dodává terapeutka.

Zkušenost s kariérou „manželky“ má i můj bratranec Oliver. Jednu dobu bydlel s kamarádem ve společně pronajatém domě, a dokonce spolu pracovali v jedné kanceláři.

„Mívali jsme cestou autem klasické manželské hádky typu: proč si nemůžeš zapamatovat jednoduché podmínky šťastného soužití? Ušpiním - umyji, osprchuji se -opláchnu vanu, vytáhnu - uklidím, půjčím si - vrátím, sežeru - doplním do ledničky. Kecal jsem mu do řízení a byl jsem nervózní, když jsem na něj musel vždy a všude neskutečně dlouho čekat,“ popisuje Oliver.

„Vysvětloval jsem mu, co komu může a co nemůže povědět, co kdy udělal dobře a co mohl udělat lépe.

Chodili jsme spolu na obědy, plavat, chlastat, na dovolenou, do kina, divadla, koncerty vážné hudby, filmové, divadelní, h u d e b n í , erotické festivaly, nakupovat potraviny i auta, cigára i dárečky, jezdili jsme se oblékat do Vídně a navzájem si hodnotili, co nám jak sedí. Radil jsem mu, které prádlo je třeba přeprat v ruce a co může dát klidně do pračky. Nežárlil jsem, ale nenormálně mě vytáčel drobnostmi, které jiným přišly vtipné,“ vypráví Oliver.

Jejich soužití obsahovalo i běžné atributy manželské koexistence jako velké uklízení nebo táhnoucí se kauzy.

„Dělali jsme velký úklid. Vzadu v příborníku jsem našel špinavý a pomačkaný svetr, který jsme byli kupovat spolu ve Vídni. Když jsem si vzpomněl, jak dlouho nám trvalo najít právě tento svetřík a co všechno jsem si vyslechl během té doby, co byl svetřík nezvěstný, tak jsem ho naštvaný hodil do koše a zaházel jsem ho ostatními odpadky. Kámoš šel vynést smetí a vrátil se oblečený ve svém svetříku se zbytky různých odpadků spíš biologického charakteru a s výčitkou, jestli jsem se už úplně zbláznil, že jsem mu vyhodil jeho nejoblíbenější svetřík,“ vzpomíná Oliver. Tady ale příběh nekončí.

„Vysvětlil jsem mu, jak si ho má namočit ve spodní koupelně do vany spolu s nějakým pracím prostředkem a večer si ho přeprat. Potom jsem na to zapomněl. Spodní koupelnu jsme používali jen v létě, umývali jsme si v ní trekové boty, kola, skleničky a talíře ze zahradních grilovaček. To, co jsme za pár měsíců po první letní grilovačce našli ve vaně, vyděsilo naše hosty tak, že jsme většinu z nich už nikdy neviděli,“ směje se Oliver.

Shnilý svetřík společně pochovali se všemi poctami. Oliver se nedávno oženil, a když se ho zeptám, jak skončil vztah s kamarádem, řekne mi: „Kromě své zákonité manželky jsem nadále jeho manželkou, lépe řečeno, mám ho stále na krku. Jsme nejlepší kámoši.“ Kdo je tedy šťastnější?

Navzdory všem vtipům o despotických manželkách a impotentních manželích-ochlastech se často říká -a existují na to i odborné studie -, že lidé žijící v manželství jsou šťastnější a žijí déle než svobodní a nezadaní jedinci. V roce 2006 však byly zveřejněny závěry jiného výzkumu. Po dobu osmnácti let ho prováděl profesor psychologie na University of Michigan Richard E. Lucas. Ukázalo se, že ti, kteří byli šťastní před svatbou, byli šťastní i léta po ní, a naopak.

„Štěstí souvisí víc s individuální osobností než se skutečností, jestli člověk žije v manželství, nebo ne,“ řekla Bella de Paolo, která výzkum zveřejnila.

A to je možná ten nejoptimističtější možný závěr tohoto textu. Znamená totiž, že ať už máte manžela, manželku, milenku, kamarádomanželku anebo jen krajtu královskou přežranou, vyvalenou v teráriu v obýváku, záleží to, zda budete šťastný, jen na vás. A vy sami jste také jediným člověkem, s nímž můžete něco udělat. Dá se to brát nejen jako tragédie, ale i jako šance prožít skvělý život podle svých představ v rámci možností.

No nekupte to!

   Lidové noviny, 31. května 2008

 

A od kamarádky mám další inteligentní výňatek

Druha nejdulezitejsi zena v zivote ( Miluj mne ironicky)

Navod, jak nebyt idiotem a necitit se jako chudinka

 

               Kdyz jsem byl maly a nechtel jist, matka mi rikala, abych to maso s ryzi do sebe okamzite natlacil, protoze potrebuje telesne zdatneho syna, ktery ji bude delat dozivotniho otroka, co bude ochotne vlacet kufry na letiste, prezouvat gumy a doprovazet ji na nebezpecnych mistech. Tehdy jsem si myslel, ze zertuje. Ted vim, jak to myslela.

               Zatimco se obchodni centrum prave zmitalo v tradicni patecni podvecerni hysterii, zavitali jsme do neho my dva – moje matka v ruzovem kostymku a ja v roli hodneho syna. Matka si potrebovala koupit vysavac a me potrebovala jako odborneho poradce a nosice. Ve skutecnosti chtela pomlouvat pribuzenstvo a vyzjistit, co je u me noveho. Ani jsme poradne nezacali, kdyz matka hupsla mezi regaly a spionsky vykukovala zpoza zehlicek. Duvodem byla pritomnost trochu obezniho, ale jinak zachovaleho sedesatnika a jeho osklive manzelky v oddeleni mixeru. Byl to matcin byvaly ctitel, ktery si ji nakonec nevzal, protoze se mu zdala prilis komplikovana, prilis hezka, prilis inteligentni a prilis neuchopitelna. Vzal si tedy jinou, osklivou, protoze u ni pry „vzdy presne vi, co si ta zena mysli“.

„Rekl mi, ze budu vzdycky druhou nejdulezitejsi zenou jeho zivota, a petatricet let mi posila milostne dopisy,“ pravila matka. „A co mame mobily, tak i esemesky.“

„Nevedel jsem, ze mas ctitele,“ nadhodila jsem a pozoroval matcina byvaleho, jak smutne premita nad domacimi spotrebici.

„Takove mam tri,“ vyhrkla matka. „A tvoje sestra dva. Rika se tomu Syndrom Druhe nejdulezitejsi zeny v zivote muze a jednoho by z toho mohlo trefit.“

Vytratili jsme se ulickou mezi sporaky a prackami. Nad kavou v baru plnem cool mladeze a znavenych podnikatelu mi potom matka objasnila celozivotni udel jisteho typu zen, k nimz patri i ona, moje sestra a kupa dalsich uchvatnych bytosti, na ktere si muzi netroufaji.

„Mozna je to dukaz pretrvavajicich patriarchalnich schemat mysleni, co muze tak ochromuji,“ zacala matka. „Zamiluji se, vedi, ze tak skvelou zenu uz nikdy nepotkaji, ale maji jakysi pocit, ze na ni nestaci. Vezmou si tedy tu , na kterou staci, a o te prvni sni az do smrti. Povidaji si s ni po nocich, ziji s ni paralelni zivot ve sve hlave a predpokladam, ze az do umoru s ni virtualne soulozi. Siri se to jako mor. Ted je takovych pripadu jeste vic nez za mych casu, protoze je stale vic schopnych, peknych a nezavislych zen, kterych se muzi boji.“

„Ja si myslim, ze svet je v podstate konstantni,“ rekl jsem na to. „Jen v ruznych dobach si lide vsimaji ruznych veci. Druhou nejdulezitejsi mel i Dante. Cely zivot skladal verse opevujici Beatrici, ale pritom se ozenil a mel deti s jinou.“

„A co se stalo s Beatrici?“ zeptala se matka. „Jak to resili pred sesti sty lety?“

„Provdali ji a umrela mlada.“

To matku zaujalo: „Ano, predcasna smrt by byla nejvhodnejsim resenim pro Druhou nejdulezitejsi. Neuchopitelnou. Prilis svou.“

„Ale vzdyt se nakonec vsechny, ktere se chteji vdat, take vdaji,“ oponoval jsem. „I Druhe nejdulezitejsi.“

„Ano, ale jen proto, ze porad jeste existuje spousta muzu hloupych a muzu odvaznych,“ zasmala se matka. „Hlupaci si takovou zenu vezmou, protoze jejich mozek nedokaze jeji kvality pojmout, takze pro ne ani takove kvality neexistuji. A co neexistuje, toho se nemuseji bat. No a odvazni si takovou zenu vezmou, protoze jsou odvazni. Veri, ze vnitrni svet takove zeny je nemuze ohrozit, a v tom maji pravdu.“

„Otec byl hloupy, nebo odvazny?“ neodpustil jsem si.

Nez stihla matka odpovedet, do baru vesel byvaly s mixerem za akcni cenu a zamracenou manzelkou v zavesu. Matka se nemala kam ukryt. Tak vykouzlila usmev, za ktery by se nemusela stydet ani Gina Lollobrigida. Muz se rozzaril, narovnal, jeho telo proslo bleskovou liposukci, chiropraktickou kurou, dokonce se zdalo, jako by na par sekund vydoloval i svaly. Kyvli si na pozdrav, potom se ztratil mezi stoly. A mne to doslo. Nekdy jen diky Druhym nejdulezitejsim zenam mohou byt muzi stale muzi. Alespon na chvili. Alespon nekde hluboko uvnitr.

„Ptal ses na otce?“ navazala matka necekane. „Nevim, jestli byl hloupy, nebo odvazny. On byl tehdy podle me ze specialni kategorie. Protoze kdyz jde o skutecnou lasku, vsechny ty kecy, ktere jsem ti tu ted vykladala, ztraceji vyznam.“

Sli jsme tedy koupit vysavac a ja jsem v noci neposlal smsku sve Druhe nejdulezitejsi. Je lepsi byt ze specialni kategorie nez byt idiot, co si prizna, ze se kdysi nespravne rozhodl.

 

 

Proč ženy stojí fronty a muži ne?

. O této problematice pro Elle napsal Maxim E. Matkin.

Holčička

Před pánskými záchody není nikdy fronta. Jen ženy musejí stát ve frontě, aby se dostaly do země zaslíbené, za dveře s nápisem TOILETTES a piktogramem znázorňujícím panáka v sukni. Víte, že se tak děje i přesto, že se všichni inteligentní architekti, restauratéři nebo pořadatelé akcí starají o to, aby bylo dámských záchodů víc a aby byly velkokapacitnější než pánské?

Ženy nás počtem převyšují jen o trochu, na některých místech se vyskytují dokonce méně než muži, tak proč potřebují víc záchodů? Řeknu vám to: protože chodí častěji, jsou tam déle, občas se jim ani nechce, ale jdou, protože doprovázejí kamarádku, a čtvrtým důvodem je tajemství, které jsem objevil teprve nedávno.

Bylo to na nějaké megaakci, premiéře nebo VIP záležitosti související s mobilními operátory či kosmetikou. V té době jsem si léčil zlomené srdce a moje sestra se dostávala z rozvodu, takže jsme společně vymetali večírky bez rozdílu zaměření a světonázoru.

Tak jsme jednou narazili na chlápka, kterého známe z dětství, protože jsme kdysi bydleli ve stejné ulici. Tehdy se v pubertálním ošálení snažil zbalit moji sestru a mně udělal na kluzišti monokl. Byl jsem tehdy drzý, mladší a menší než on - osamělý nepochopený Old Shatterhand. Mezitím Old Shatterhand vyrostl a nechutně zbohatl. A protože vyrostl v relativní socialistické chudobě, má teď strach, že o to své bohatství přijde. A aby ten strach zamaskoval, nosí drahé obleky, kupuje továrny, randí s televizními moderátorkami a nepoužívá mimiku. Prostě ideální adept na rubriku v bulvárním časopise s titulkem Deset nejžádanějších starých mládenců. Ostatně už se v podobných článcích objevil několikrát.

Ten večer nám kývl na pozdrav a dál proplouval společností po boku s krásnou, mladou, osově souměrnou modelkou ve stříbrných šatech. "Pojďme ho sledovat," řekla sestra. "Na co?" odpověděl jsem: "Nikdy jsme ho neměli rádi. A teď je ještě nudnější než v době, kdy nosil depešácký baret."

Když muži hrají nějakou roli, tak až do konce. I kdyby je to mělo zničit.

"Pracuju teď na teorii vzestupu a pádu," řekla sestra. "Čího vzestupu a pádu?" "Kohokoli. Teď například jeho." "Předpokládáš jeho pád?" "Každý, kdo je v křeči, padne. Jen když jsi uvolněný, můžeš udržet rovnováhu, ne?" řekla sestra. "Chytře mluvíš, napijme se," řekl jsem.

Tak jsme se tedy pomalu opíjeli, konverzovali se známými, smáli se a pozorovali Old Shatterhanda a jeho Modelku. Ti dva spolu dvě hodiny neprohodili víc než dvě slova. Vážně, dělali jsme statistiku. Ale ona celý večer výborně vypadala a on se pozdravil se všemi lidmi, které bylo třeba pozdravit.

No a potom Modelka zmizela na dámské záchody a moje sestra s ní. Byly tam celou věčnost.

Byly tam tak dlouho, že by se za tu dobu stihly nejen čtyřikrát vyčurat, osmkrát učesat, desetkrát přepudrovat, ale stihly by ty záchody i zbourat a znovu postavit i se všemi těmi srandami na fotobuňku, co nikdy nefungují.

"Co jste tam proboha tak dlouho dělaly?" zeptal jsem se sestry, když se konečně objevila.

"Byly jsme samy sebou." "Ty mimo záchody nejsi sama sebou?" "Já jo, mám od dětství přebujelé ego. Já jsem sama sebou z principu úplně všude, a proto mám tak těžký a zajímavý život. Ale všechny ženy nejsou jako já."

"To je mi jasné," řekl jsem a podíval se na Old Shatterhanda a jeho Modelku. Stáli vedle sebe se skleničkami sektu v ruce, mlčeli a sledovali ostatní. Když se Modelka podívala na sestru, téměř neznatelně se usmála. Tak co se v tom pro muže zakázaném prostoru dělo?

"Smály jsme se," řekla sestra: "Teda nejdřív jsem ji viděla telefonovat z mobilu. Seděla na bobku pod sušákem na ruce a chrlila nějaké kámošce zážitky z téhle party. Potom půjčila jedné paní řasenku a zlomila si nehet. Tak jsem se s ní dala do řeči a půjčila jí pilník."

"Ty máš v kabelce pilník?" "Mám švýcarský kapesní nožík, a v něm je i pilník. Jsem prostě žena připravená na všechno." "Ty ten nožík stejně nosíš jen kvůli vývrtce," řekl jsem, ale sestra mou poznámku ignorovala a vyprávěla, jak těžké je pro ženu obstát ve světě mužů, jak namáhavé je předstírat dokonalost, záhadnost a nedostupnost. Jak hrozné je žít se strachem, že řeknete hloupost a znemožníte se.

"Proto chodíte na záchody? Abyste si ­oddechly od mužských požadavků?" "Ano, ženy chodí na záchody, protože tam můžou nabrat síly, aby ve vnějším mužském světě zvládly sehrát roli, pro kterou se rozhodly," prohlásila sestra. "A muži?" zeptal jsem se. "To musíš vědět sám. Podle mě to máte zařízené úplně jinak."

V závěru toho večera jsem se shodou okolností ocitl na pánském záchodě ve stejném čase jako Old Shatterhand. On vcházel, já jsem vycházel, tak jsme o sebe zavadili pohledem. Možná se nám v hlavách promítlo i to kluziště a moje sestra a všechno, co nás spojuje a rozděluje. Měl jsem v sobě nějaký alkohol, a tak mi ho najednou přišlo líto. Že tam celý večer jen tak postává a vysílá negativní vibrace, že se jeho Modelka neodváží ukázat mu ani zlomek toho, jaká ve skutečnosti je.

"Tak jak?" zeptal jsem se a byl zvědavý, jestli systém dámského záchodu funguje i na pánském. "Nuda," řekl Old Shatterhand, a to bylo všechno.

Muži, když už něco hrají, tak až do konce. I kdyby je to mělo zničit.

 

V článku Legendy a mýty české a slovenské literatury, kterým je ale velmi těžké se prokousat, napadá autorka (jistě literární vědkyně)  Matkina hlavně z toho, že  tíhne k tomu, že se všechny situace života vyřeší a slibuje tak jakýsi "postmoderní"  ráj na zemi.

 

—————

Zpět