BRATZ

04.11.2008 21:43

 

 

 

V autobuse Student Agency cestou z Prahy obvykle spím. Tentokrát jsem zírala jako zhypnotizovaná. To je celý byznys

www.bratz.com/

www.freebratzdressupgames.com/file.php?f=714&a=popup

 

a já z toho filmu Bratz, Spratci viděla jen část:

Děj filmu 

(Ovšem to je jen strohý popis, tu barevnou sílu je nutno vidět naživo, je to na youtube).

 

 Čtyři přítelkyně Cloe, Yasmin, Sasha a Jade jdou na střední školu, kde vládne Meredith Baxter Dimly, která vytváří “kliky” a organizuje kluky i holky podle svého. Nemá ráda nezávisláky a proto se jí znelíbí nová čtveřice kamarádek. Snaží se jejich kamarádství zničit. Yasmin má velký talent – dobře zpívá, trpí však příšernou trémou  na jevišti. Jednou na chodbě školy  porazí  Dylana, hezouna, který je sice hluchý, ale výborně odezírá.

Meredith se rozhodně uspořádat opakovanou oslavu svých 16. narozenin s ještě větší pompou, než tehdy. Oslava se jí však příliš nevyvede, čtyři kamarádky, které sice nejsou pozvány, ale proniknou tam jako hostesky, oslavu docela pěkně rozvrátí. To chce vidět naživo celý ten průběh party, to se nedá ta barevnost a „načinčenost“ popsat. Meredith skončí v bazénu vykoupaná jako Marfuša v Mrazíkovi a vynadá děvčatům do spratků (bratz) a ony si tak začnou říkat.

Ve škole se pořádá soutěž  talentů, a tři kamarádky i Dylan přemluví Yasmin, aby se zúčastnily. Meredith chce jejich vystoupení zabránit a proto si pozve Yasmin a pohrozí ji, že pokud vystoupí, prozradí nepříjemná tajemství, která na děvčata ví. Yasmin tedy zklame kamarádky, které již mají vystoupení secvičené, prohlášením, že ona vystoupit nechce. Vypadá to, že je i Dylana tímto prohlášením ztratila. Nakonec se to však jí i kamarádkám rozleží v hlavě, domluví se a na vystoupení přijdou a okouzlí všechny přítomné. Přestože hlavní cenu měla získat Meredith, získá pouze titul „největší talent“ , ale stipendium, které je větší odměnou,  získají Spratci. A děvčata je věnují své nadané kamarádce, která může jít studovat.

Zatím se s tím zážitkem  duševně vyrovnávám. Jen jsem si ověřila na internetu, že jsem to opravdu viděla - ono to navíc opravdu je celé na youtube.

Odezva na film byla v USA  docela negativní,  Chicago Tribune  ho označilo za nejotřesnější film roku 2007. O herci Johnu Voigtovi napsalo, že  tam plýtvá talentem, dívčí čtveřice byla navržena na nejhorší herečky roku (přimo jako čtveřice). Film sbírá samá negativní ocenění. Ale Washington Post na něm našel i pozitiva, že jde o bláznivě svěží film. Adam Schubak z TV Guide film pochválil:"ačkoliv film je spíše show se zaměřením na trendy oblečení ...... nese i pozitivní zprávu o přátelství a loajalitě". Zlaté maliny 2008

 

Co na to Wikipedie?


 

Zákaz výroby konkurentky slavné Barbie
 

Konec panenek Bratz, Lidové noviny, 5. prosince 2008

LOS ANGELES Panenka Barbie od Mattelu zvítězila nad svou konkurentkou Bratz v právní bitvě jejich výrobců. Federální soud ve Spojených státech v noci na čtvrtek zakázal společnosti MGA Entertainment Inc. panenku Bratz vyrábět a prodávat. Barbie Mattel Inc tak vyhrál čtyřletý soudní proces.Soudce také dodal, že z obchodů má panenky stáhnout až po vánoční  sezoně. Soud zjistil, že návrhář Carter Bryant dal dohromady koncept panenky Bratz v době, kdy pracoval pro Mattel. Od roku 2001 přitom MGA na Bratz vydělala stamiliony dolarů. Soud proto také přiřkl Mattelu odškodnění deseti milionů dolarů za porušení autorských práv a 90 milionů dolarů za ušlý zisk.

 

aktualne.centrum.cz/finance/volny-cas-a-nakupy/clanek.phtml?id=624536

 

Soubor panenek Bratz a Barbie

deti.centrum.cz/novinky/2010/6/3/galerie/panenka-bratz-malem-poslala-barbie-do-duchodu/

—————

Zpět