Alexandrovci opět v Brně

13.01.2010 08:07

Ve velkých městech České republiky a i v Brně se opět objevil Alexandrovův soubor písní a tanců. Pravda, očesaný od velkých sborů a stavěl spíše na sólistech a tanečních kreacích.To ovšem pro pamětníky souboru není to pravé ořechové,jak konstatuje blog Alexandrovci a národ český

Mladým, jak vidno, to zase tak moc nevadí, je to pro ně jiný druh hudby. Výstižný popis koncertu u nás v  červnu 2009 je zde.

Alexandrovci vzbuzují rozporuplné reakce. Vyjádřil to docela trefně kritik Pavel Klusák v článku Kdo chce s vlky výti. Pokrok nezastavíš a Alexandrovci už nejsou Alexandrovci.

 

Uchovávám doma dvě desky s Alexandrovci, ještě rychlost 33 otáček.

Nejen kvůli těm typicky ruským chorálům, ale hlavně kvůli písni Ej uchněm.

Burlak byl ruský nádeník, který táhl na laně lodě či vory proti proudu řeky Volhy. Pomáhal si zpěvem této písně. Zajímavý je anglický překlad písně:HEY,MAKE AN EFFORT!

 

                                                  

Se sborem ji nazpívalo  mnoho známých pěvců, Šaljapin, Ivan Rebroff, anglicky Paul Robeson. Ale hlavně ji měli (dnes už nemají) v repertoáru Alexandrovci, některý vůdčí zpěvák vždy  zpíval sólo.

Ovšem verze, kterou mám já na desce je ojedinělá tím, že je celá zazpívaná sborově. Od začátku až do konce.  Deska je pravděpodobně z roku 1951 a jsou tam i další zajímavé písně. Viz zde:



 

 

 Ukázka z písně

Tato verze je pravděpodobně i na CD  Alexandrovci Historické nahrávky 1946 - 1955, ukázku z ní je možno poslechnout si na ilegálně.cz

Vše ostatní, co znám, má vždy sólistu, mně se tam líbí právě ta síla sboru. I když na youtube je ke slyšení mnoho verzí, ta z mé staré ohrané desky je nejlepší.

 

Další ukázky písně od Alexandrovců - v první je nejen slyšet, ale i vidět typícký ruský charakter, v druhé je ruský i anglický text.

—————

Zpět