Wallis a Eduard - největší oběť kvůli ženě?

05.01.2010 08:47

Shlédla jsem romantický film o tom, jak se anglický král Eduard VIII. vzdal trůnu z lásky k dvakrát rozvedené američance Wallis Simpson.

 

Pak jsem narazila na blog, který tu lásku do jisté míry opěvoval.

 

Zaujalo mne to tak, že jsem se snažila zjistit, co to bylo za ženu. Příliš jsem neuspěla, je tam tolik dohadů a tolik kontroverzních věci, že jsem se je pouze pokusila uspořádat, názor jsem si nevytvořila. Každopádně o odhalení jejího "secret life" je stále obrovský zájem, existuje množství novinových článků a knih, bohužel vše v angličtině. U nás doma jde o téměř neznámou bytost.

 

Eduard a Wallis

 

Mládí prince Eduarda

Edward VIII  neměl  v mládí dostatek lásky od matky, královna Marie ho zanechala  panovačné chůvě. Bál se také  nesmírně svého otce, což byl král Jiří V. Všechny milostné avantýry Edwardovy byly se staršími ženami.

Mládí Wallis

Narodila se v Pensylvanii jako jediná dcera Teackle Wallis Warfielda a Alice Montague, 1869-1929..Otec brzy zemřel, matka se znovu vdala a mládí Wallis prožívala závislá na dobročinnosti druhých. Snažila se osamostatnit a vyšvihnout do vyšší společnosti. 

Vztah Eduarda a Wallis

Od roku  1934 byl  Eduard totálně pohlcený láskou k Wallis a shledával její panovačné  způsoby a neuctivé chování k jeho pozici prince za vzrušující, slovy jeho oficiálního životopisce, byl „otrocky závislý“.

Eduard neměl s Wallis normální sexuální vztah, veškeré uspokojení získával ze hry s jejími chodidly ( Footfetish )

Cit:Clive Fletcher:The Duke of Windsor's Last Secrets

 

 Wallis a nedokázaná tvrzení

Asijská umění milovat.V roce 1936 v době, kdy se rozhodovalo o sňatku s Eduardem vznikly pověsti, že Wallis pracovala v nevěstinci v Číně, zatímco její první manžel byl umístěn ve východních jednotkách, a že se tam naučila stará asijská umění milovat, kterými si přivázala prince Edwarda k sobě. 

Poměr s hrabětem  Galeazzo Ciano v 20 letech. Manželka důstojníka, se kterým sloužil první manžel Win, tvrdila, že  Wallis potkala  hraběte v Číně  ( pozdějšího zeť Musoliniho  a ministr zahraničí), měla  s ním poměr a otěhotněla. Po potratu již údajně nemohla mít děti. Tvrzení se nikdy nepotvrdilo a odmítla je i Cianova žena, Edda Mussolini.

Poměr s Ribbentropem.Tvrdí se, že Joachim  von Ribbentrop  byl milencem Wallis, když byl ambasadorem v Anglii v roce 1936 a posílal jí  17 karafiátů denně, aby ji připomenul, kolikrát spolu spali.

 Románek s Jimmy Donahuem. Je uváděn její románek s Jimmy Donahuem, který trval čtyři roky -  od roku 1950  do roku 1954.  Donahue byl nesmírně bohatý, uměl řídit letadlo, hovořit několika jazyky, byl vynikající vypravěč. Nikdo Jimmyho a Willis nepodezíral, protože o Jimmym bylo známo, že je promiskuitní homosexuál, který měl mraky milenců a většina lidí kolem něho odmítala uvěřit, že by měl vztah s ženou. Když vztah začal, byli spolu Edward a Willis 13 let, Wallis bylo 53 a Jimmymu 34. Vytvořili nerozlučnou  trojici, která navštěvovala noční kluby, poté stárnoucí Edward odjel do svého apartmá a Wallis s Jimmym do bytu s výzdobou černého saténu a výhledem na Seinu, který patřil hraběti  Jean de Baglionovi, a její auto se vracelo  domů až za svítání. Jimmy nabídl Wallis sňatek (pocházel z rodu Woolworthů , který byl v Americe slavnější než  titul Windsdor). Wallis neodmítla, Jimmy se však začal ve vztahu nudit a po kontroverzích Wallis opustil. Po dobu trvání vztahu pár finančně zaštitoval, byly to dárky, dovolené, automobily, zahraniční cesty a klenoty. Jimmy se pak vrátil ke svému způsobu života a na otázky o vévodském páru odpovídal: „Oni? Copak nevíte, že jsem to vzdal.“. Holdoval stále více alkoholu a drogám, byl obviněn i z vraždy svého přítele, která se neprokázala, zemřel na předávkování  v ložnici svého bytu, kde byla jen postel a 13 zarámovaných fotografií Wallis.

 

Příběh zpracoval Christopher Wilson do knihy: Dancing With The Devil: The Windsors and Jimmy Donahue

 

 

Geneticky byla  muž. Wallis byla údajně geneticky muž, měla tzv. Androgen insensitivity syndrome. Jde o neprokázané tvrzení jejího životopisce Blocha, který se to dozvěděl  od dávno zemřelého gynekologa Wallis.

Panenství. Michael Bloch, a historik a francouzský právník který měl přístup k jejím  soukromým dokumentům  napsal životopisnou  knihu  The Duchess of Windsors. V Epilogu říká:

"Můžeme tvrdit,  že na konci svého dlouhého a často dobrodružného života byla Vévodkyně z Windsdoru panna. Toto jsem si uvědomil během osmdesátých let na základě dvou nezávislých a přesvědčivých zdrojů – právníka z Paříze a lékaře z  Charing Cross Hospital v London, který se specializoval na hraniční stavy mezi mužem a ženou... Také jsem si připomenul poznámku Vévodkyně, že  nedovolila, aby se ji někdo dotýkal  „below the Mason-Dixon Line“ (Pozn.:Co je to Mason-Dixon Line v jejím pojetí jsem ale nezjistila). Prvek panenství by vysvětlil  její „nadpozemskost“.

Podle jiných  pramenů nebylo tělo zemřelé vévodkyně z Windsoru podrobeno pitvě, vše tedy spočívá na tvrzeních.

 

 

Styl života Duchess of Windsor

Manžetové knoflíčky.Za nejvyšší cenu byly prodány (přes­nějivydraženy)manžetové knoflíčky původně pořízené ke korunovaci britského krále Eduarda VIII. v roce 1936. Byl to dárek jeho pozdější manželky Wallis Warfield Simpsonové, kvůli které se po jedenácti měsících vlády vzdal britského trůnu, aby se s ní mohl oženit. Wallis Simpsonová byla dvakrát rozvedená Američanka. Knoflíčky byly vyrobeny z platiny a posázeny diamanty. Prodaly se v aukci za  440 000 dolarů.

Svatební šaty - nejčastěji okopírované šaty v historii módy

  Christian Dior. v roce 1998 Christian Dior uvádí kolekci perlových kabelek, které vznikají podle vzoru kabelky, jež vytvořil pro vévédkyni z Windsoru.

  Módní ikona.Chlapecká postava a tvář vévodkyně z Windsoru nebyla prototypem krásy, ovšem za pomoci návrháře Mainbochera se jí podařilo vytvořit osobitý inspirativní styl. Stylové oblečení vévodkyně z Windsoru (mezi další oblíbené návrháře patřili Givenchy a Marc Bohan) bylo vždy ideálním diskrétním pozadím pro nádherné šperky, z nichž většina byla darem hraběte z Windsoru. Desetkrát za sebou se vévodkyně z Windsoru dostala na seznam nejlépe oblékaných žen světa.

 Naturismus. Když dal britský král Eduard VIII. vale královské koruně a raději se vrhl do náruče půvabné Američanky Wallis Simpsonové, vydal se i se svou životní láskou na Balkán. Posedávali nad mořem, popíjeli červené víno a koupali se v teplém moři. Až dorazili na ostrov Rab. A právě na jedné osamocené zdejší pláži se k večeru vysvlékli z šatů a – údajně jako vůbec první – ponořili svá nahá těla do vln Jadranu. Nudismus dostal zelenou.

 Povaha.Wallis byla známá svým uměním ženského vystupování, přesto měla mnoho mužských vlastností. Kdokoliv ji znal, mohl potvrdit její „mužský mozek“, dominanci a schopnost organizace...

 

Vyjádření  Wallis, vévodkyně z Windsoru.

"Nemáte ponětí jaké je to žít bez romantiky."

 

Do doby, než se stal populárním film Králova řeč, toho u nás o Wallis nebylo moc známo. Teprve film její postavu zpopularizoval. Na internetu se objevil v roce 2012 poměrně obsáhlý článek Osudová žena, kvůli níž se král vzdal koruny i s videem, sama Wallis zde však nevystupuje.

Teprve k výročí  abdikace krále Edwarda  se objevilo na streamu video, kde lze vidět dobové záběry Eduarda a Wallis - zde  video.

Dále se objevil článek s mnoha fotgrafiemi zde

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jiný milostný  příběh s podtextem těžké volby ze života filosofa Kierkegaarda najdete zde.

—————

Zpět