Terapeutické účinky marihuany

24.01.2010 21:00

Pokud znáte ve svém okolí někoho, kdo trpí rakovinou a dostane se k vám informace, že marihuana má terapeutické účinky, uložíte ji v paměti. Já si vzpomněla na knihu, kterou jsem kdysi v rámci vzdělávání sestudovala v knihovně, volně k zapůjčení nebyla.

Byla to kniha Spiknutí proti konopí aneb Císař nemá šaty, kterou vydal po dlouholetém studiu v roce 1985 aktivista, bojující celý život za legalizaci marihuany Jack Herer.

Zde je její část  o terapeutických účincích v českém jazyce.

DSCN2130.jpg (1,2 MB)

DSCN2131.jpg (1,4 MB)

DSCN2132.jpg (1,4 MB)

DSCN2133.jpg (1,4 MB)

DSCN2134.jpg (1,4 MB)

DSCN2135.jpg (1,4 MB)

DSCN2137.jpg (1,2 MB)

 DSCN2136.jpg (1,3 MB)

 

K tomu jsem se dočetla dvě informace.

Léky na bázi konopí

Sativex = sprej do úst (pod jazyk a na vnitřní stěny úst) ke zmírnění neuropatických bolestí a svalové ztuhlosti u pacientů s roztroušenou sklerózou, a zmírnění celkových bolestí u pacientů s pokročilou rakovinou, kterým již nelze zvyšovat dávky opiátů. Sativex je povolen Úřadem pro zdraví v Kanadě (Canada Health) na lékařský předpis. Jedna dávka spreje (jedno stlačení) obsahuje 2,7mg přírodního tetrahydrocannabinolu (THC) a 2,5mg přírodního cannabidiolu (CBD) rozpuštěném v etylalkoholu.

Marinol = želatinové kapsle k vniřnímu použití ke stimulaci chuti k jídlu určená především pacientům s AIDS a pacientům s rakovinou léčených chemoterapií. Marinol je povolen Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv v USA (Food and Drug Administration, FDA) na lékařský předpis. Jedna kapsle obsahuje 2,5 mg, 5 mg, nebo 10 mg synthetického Δ9-tetrahydrocannabinolu (THC) rozpuštěném v sezamovém oleji.

 

Ale zastánci přírodního konopí oponují, že přírodní léčba je účinnější

 

Návrh na vynětí ze seznamu návykových látek

Jedna z nejkonzervativnější amerických medicínských organizací AMA (American Medical Association) 10. listopadu 2009 oficiálně vyzvala federální vládu USA k vynětí marihuany ze seznamu č. 1 Zákona o kontrolovaných látkách (seznam č. 1 má obsahovat „látky s vysokým návykovým potenciálem a nulovým léčebným využitím“). Tento krok by měl zjednodušit klinický výzkum a vývoj nových léků založených na kanabinoidech. Toto stanovisko vychází z klinicky ověřených pokusů, které dokázaly účinnost THC při snižování bolesti, léčbě nechutenství a zmírňování obtíží pacientů s roztroušenou sklerózou (zveřejněno ve zprávě Rady AMA pro vědu a vědecké zdraví).

Marihuana, zahulíme

 

Já osobně ještě marihuanu nepožila a terapeuticky používám konopný olej  na křečové žíly. A informace sbírám a zastávám ze všech sil názor Jacka Herera, že široké možnosti využití této rostliny se zatajují jen proto, že jde o byznys.

Změny postoje avízuje třeba tento článek:


Pro ilustraci zajímavý článek o změnách v pohledu na drogy v průběhu stoleti:

 

Ta změna je vidět už od dubna 2010, kdy v oficiálním tisku vycházejí takovéto články!


Marihuana léčí.Bude i u nás?


Konopí a léčba postižené pokožky

 

Jack Herer zemřel 15. dubna 2010.


—————

Zpět