Stephanie Coontz hájí oddělené manželské ložnice

02.07.2009 18:45

Stephanie Coontz  je autorka mnoha publikací o manželství.

Proslavila se diskuzí na téma "Mýtus romantické lásky v manželství",  který  rozebral populárně například Ondřej Formánek v Reflexu (reflex.cz/Clanek36428.html/)

a těžce filosoficky  ve spise Láska jako vášeň například  Niklas Luhmann :

 

Často je citována jako obhájkyně oddělených manželských ložnic, což je  téma v současné době velmi populární.

 

Hlasy proti odděleným ložnicím

Michael Perlis, ředitel laboratoře pro výzkum spánku a neuropsychologie na univerzitě v Rochesteru hájí společné ložnice: "Je téměř neoddiskutovatelné, že jednou z nejintimnějších příležitostí, jakou máme, je čas strávený s jinou osobou v posteli. A když se tohle pravidelně vylučuje, pak to má na vztah dopad," prohlašuje. 

„Je nepřirozené mít v partnerském vztahu oddělené ložnice, pokud nejde o chvilkové zdravotní problémy, dočasně změněný pracovní rytmus, případně krátkodobé řešení nějakých povinností a úkolů. Všechny ostatní argumenty jsou jen jakýmsi mlžením a zakrýváním skutečnosti, před kterou chceme uniknout,“ vysvětluje psycholožka Zuzana Slezáková. „Když váš vztah dobře funguje, dokážete toho druhého akceptovat, chápete ho i s jeho chybami a nedostatky. Jak je možné, že doposud vám nic ze strany partnera nepřekáželo a najednou vás ruší malicherné drobnosti, jeho chování a zvyky? Vše tkví v toleranci. Blízkost toho druhého vás nemá dráždit, ale uklidňovat, dodávat vám sílu, energii a pocit bezpečí.“

Začali spát odděleně? Dospívajícím dětem to vysvětlili snadno, horší to bylo s rodiči. Ti okamžitě zavětřili pohromu. Zřejmě pod dojmem tradičních filmových obrázků, v nichž hlava rodiny odchází po bouřlivé hádce trucovitě nocovat na gauč do  kuchyně.

 Hlasy pro oddělené manželské ložnice

Stephanie Coontz, autorka knihy  "Marriage: A History"  říká, že spaní v oddělených ložnicích je z hlediska kvality nočního odpočinku rozumný a revoluční trend.

"Na začátku  20. století  platilo, že když člověk vstoupil do svazku manželského, nemohl žít svým vlastním životem, neměl svou samostatnou existenci, nesměl mít své vlastní potřeby, ale musel vytvářet „konstantní vzájemnost“.

V posledních 30 letech jsme dospěli k novému, revolučnímu názoru, že je více možností, jak žít v manželství. Lidé nechtějí žít jedním způsobem a volí více cest k šťastnému manželství i dobrému sexu. Model současného manželství je jiný – páry se berou později, mají více zkušeností a osobních zvyků, které do manželství přinášejí. Představa toho, že partner ve svazku musí být permanentně „zapnut“, permanentně k dispozici  ( a že spaní v oddělených ložnicích znamená ztrátu sexuální atraktivity) je pro současné moderní páry spíše břemenem.

 

 Pracovna. Krycí název pro druhou manželskou ložnici.

 

Závěr:

V některých kulturách byly jen dvě situace, kdy mohla žena opustit manžela: pokud chrápal nebo mu páchly nohy.

 Dnes by mělo platit: Vždycky je dobré mít alternativu, možnost na výběr.

 

—————

Zpět