Roadkill znamená zajeté zvíře

10.02.2010 21:42

Roadkill znamená Zajeté zvíře, nebo také tzv. "maso na placku" (flat meat). Přišla jsem na to díky článku, který popisoval člověka vystačícího s málem. S tím, co přejede vlak.

 Nebo s tím, co najde na našich dálnících. Vzpomněla jsem si na článek, jak si firmy najímají chodce, kteří kolem silnic zapisují  počet zajetých zvířat,aby o tom byla evidence.

No a pak jsem se tím zabývala a zjistila, že kdyby člověk zvolil chodecký způsob života a nevadilo by mu trochu rozmašírované maso, že krásně přežije i bez pravidelného příjmu.

Ovšem člověk kupuje maso v hypermarketech a mrtvoly na silnicích fotí jako raritu. Napadlo mne vygooglovat si slovo "roadkill". Viděla jsem stovky zvířecích mrtvol.  Pokud máte morbidní rysy,doma můžete mít takovou mrtvolku plyšového zvířete napořád.

A praktické využití? Tady jsou příklady toho, jak se vaří ze zajeté zvěře. Je to vše v angličtině, ale oni jsou Češi spíše praktici, takže kuchařky nepíší, pouze strkají poraženou zvěř do kufrů aut a doma ji vaří podle osvědčených receptů na zvěřinu.

 

Jednu takovou kuchařku jsem počeštila i s obrázky, je z vagabundských stránek. Ale ono je jedno, jestli kucháte veverku, králíka nebo kůzle, dříve to patřilo k praktickým dovednostem mužů i žen. Dnes to není nutné, někdo to dokáže a někdo zná jen maso naporcované do úhledných balíčků.

Roadkill cooking.doc (6,9 MB)

Dnes už můžete najít recept na vařenou veverku i na videu, poskytl ho známý britský botanik Peter Stafford. 

I jiní se hlásí k vaření přejetých zvířat, třeba zde nebo zde.

Studenti šetří na jídle  a  přiklánějí se i k využití tohoto způsobu stravy, jak vidno z českého překladu anglického článku Students turns roadkill.

A veverky se vracejí do jídelníčku Angličanů

Maso jako maso. Nechtěné zajetí a snězení zajetého zvířete  je nakonec  lidsky jednodušší, protože se můžete řídit heslem: 

"MASO, KTERÉ NEMUSÍTE ZABÍJET SAMI". 

       A doba tomu přeje, jak je vidno z nejnovějšího článku roku 2018  v oblasti extrémní gastronomie.

 

—————

Zpět