Řekni, co sbíráš a já ti řeknu, jaký jsi

10.06.2009 18:54

Sběratelství jako výraz individuality člověka? Kniha Mít a být se může splést s Frommovým Být či mít, jde však o úplně jinou oblast lidských vztahů.

Vystihuje je věta: " Do objektů se promítá všechno, co se nemohlo promítnout do lidského vztahu".

Obálka knihy Mít a být - Autor: VŠUP

 

Nahlédnout do sbírky - nahlédnout do duše

Ta kniha zaujme již vizáží: má čtvercový formát a plastový přebal tvořený spoustou malých kapsiček. Do některých kapsiček jsou zastrkány drobnosti - v každém exempláři knihy jiné. V té, kterou jsem dostal do ruky já, je to štítek z čaje, jeden deseti- a jeden padesátihaléř. Ne, nejedná se o schválnost. Marta Maštálková, autorka přebalu a zároveň i grafické úpravy jen vtipně odkazuje k tématu publikace - ke sběratelství.

 

Zde úryvek z knihy:

 

A zde komentář ke knize:

 O sběratelství.doc (39 kB)

 

 Ono to sběratelství úzce souvisí s povahou člověka, je dobré se podívat na knihu Základní formy strachu od Davida Riemanna, kde je moc hezky popsán "nutkavý" člověk......


.....a taky dobře vystihuje popis  "sběratelského"  chování  popis v článku V zajetí vlastních rituálů:

„Potřeba sbírat a ukládat do zásoby by mohla být ve skutečnosti instinktivní záležitostí. Veverka shromažďující jadérka a žaludy nebo ptáček sbírající materiál pro svoje hnízdo ukazují na to, že člověk není sám, pokud jde o sbírání a shromažďování věcí. Během života můžeme pozorovat celou paletu takových činností, v dobrém i špatném slova smyslu. Z pohledu obsedantně-kompulzivní poruchy by se dalo říct, že se nějaký instinktivní program, který všichni nosíme zakódovaný v našem mozku, nevhodně aktivoval."

 


—————

Zpět